Sparing

Privatøkonomi

Er du er en person som sliter med å holde orden på alt som kommer inn og alt som går ut? Da er du ikke alene. De fleste av oss synes det er vanskelig å balansere inntekter og utgifter. Det er jo egentlig ikke så rart da det er mange fristelser rundt hvert gatehjørne, som mat og klær. Det man fort glemmer er at du er den som har ansvar for din økonomi. Det man fort glemmer er at andre også kan være avhengige av at du har god oversikt over din økonomi. Har du barn eller en partner vil disse være avhengig av at du ikke tar opp mer gjeld enn nødvendig og kan legge litt til side for ferie og uforutsette kostnader.

Legg penger til side

En viktig ting når du skal sørge for at privat økonomien er sterk og stabil er at du sparer penger. Du trenger derfor å legge penger til side slik at du har penger når du faktisk trenger dem. Dette kan gjøres på forskjellige måter. Noen trenger å ha to kontoer slik at man ikke bruker opp pengene med en gang. Du kan for eksempel sette opp en lønnskonto og en kostnadskonto. Lønnen din bør gå inn på kostnadskontoen. Her betaler du først alle regningene slik at beløpet som står igjen er penger du kan bruke etter eget ønske. Det viktigste å tenke på er at det ikke er de store kjøpene som nødvendigvis ødelegger privatøkonomien. Det er heller de små kjøpene. Du kan kjøpe et hus som kanskje litt for dyrt, men om du bruker for mye penger på restauranter og klær hver måned blir privat økonomien stram hver eneste måned.

Lag to kontoer

Som allerede nevnt er det smart å sette opp to forskjellige kontoer. Den ene kontoen er en sparingskonto og den andre kontoen er for kostnader. Hvis du setter opp nettbanken min slik at alle fakturaer går inn på kostnadskontoen kan du mye lettere få oversikt over hvor mye du trenger å betale i forskjellige regninger hver eneste måned. Da kan du passe på at du har litt ekstra hver måned som du kan flytte over til sparingskontoen. Det er viktig at du har penger til sparing. Det er nemlig sparingen som kommer til å redde deg fra å ta veldig dyre lån som ofte oppstår når du trenger penger raskt og kun har et kredittkort. Du kan også ta opp billig forbrukslån som er en fin måte å lage en strukturert nedbetalingsplan for kostnadene som er kommet.

Sett opp automatisk trekk

Kontoer fungerer på forskjellige måter. Har du satt opp en egen kostnadskonto er det smart å sette opp de regningene som kommer hver måned til automatisk trekning. Får du lønn inn på kostnadskontoen og alle kostnadene blir automatisk trukket, er det ikke noe stort problem å vite hvor mye penger du har igjen som du kan bruke på deg selv hver måned.